12 lucruri pe care probabil nu le știai despre automobile

folder_openInformații parbrize

1. Calul putere (prescurtat CP) este o unitate de măsură pentru puterea unui motor auto, presupusă a fi egală cu puterea mecanică pe care un cal este capabil s-o furnizeze, adică 33.000 ft·lbf/min. Dar de fapt un cal adevărat (animal de tracțiune) este capabil de mai puțin, adică aproximativ 0.7 cai putere.

2. Contrar legendei, mașina lui Henry Ford, Model T, a venit într-o varietate de culori, varianta neagră nefiind una dintre ele. Acestea erau fabricate doar după 1913 exclusiv în culoare neagră, pentru a simplifica producția.

3. În 1934 Hitler a ordonat fabricarea unei mașini a poporului, Ferdinand Porsche fiind contractat pentru designul și producerea autoturismului pe care azi îl numim ”Broscuța” sau Volkswagen Beetle. Acesta însă a avut alt nume la început – Kraft durch Freude Wagen, în traducere Putere prin Bucurie.

4. Fatalitatea datorită accidentelor a scăzut cu aproximativ 80 la sută în ultimii 30 de ani în Statele Unite ale Americii. Unul dintre factorii importanți este folosirea centurii de siguranță: 84 la sută dintre șoferi folosesc centura de siguranță, în comparație cu 14% (acum 3 decenii).

5. Statul Nevada a fost prima regiune din lume care a acordat permis pentru mașinile autonome, mașini fără șofer, care se conduc singure.

6. Care este cea mai frumoasă mașină din lume? Chiar nu putem spune deoarece este subiectiv – nu va exista niciodată un consens în această privință. Tot ce știm este că Cisitalia 202 GT a fost prima mașină expusă într-un muzeu de arte, împreună cu operele de artă ale lui Picasso, la Muzeul de Artă Contemporană din New York.

7. O mașină este construită într-un timp mediu de 25 de ore, din care 10 ore sunt alocate doar pentru vopsirea acesteia!

8. O mașină este compusă, în medie, din 30.000 de piese și componente.

9. 92 % dintre noile mașini vândute în Brazilia consumă etanol ca și carburant. Etanolul, sau alcoolul etilic, este produs din trestie de zahăr, Brazilia fiind principalul producător al acestei plante.

10. Pentru a amplifica raza de acțiune a telecomenzii pentru închiderea centralizată. Folosiți-vă capul, la propriu. Craniul uman are efect de amplificare pentru semnalele infraroșii.

11. Sunt mai multe mașini decât locuitori în Los Angeles. Global, sunt în circulație peste un miliard de automobile.

12. Recordul pentru cei mai mulți kilometri parcurși de o mașină este de 4.586.630 de kilometric. Asta înseamnă că mașina a putut face ocolul lumii de 114 ori. Impresionant!

Related Posts

Meniu
× Disponibil între 08:00 și 17:00 Disponibil începând de DuminicăLuniMarțiMiercuriJoiVineriSâmbătă