5 lucruri interesante despre parbrize de care probabil nu știai

folder_openInformații parbrize
1. Parbrizele erau un obiect de lux în zilele incipiente ale industriei automotive

Parbrizele erau atunci un fel de extraopțiune pentru cei care nu doreau să conducă cu ochelari de protecție, mănuși și aveau bani în plus.

2. Originile parbrizului rezistent la spargerea în mii de bucăți

La început parbrizele erau fabricate din sticlă de geam și puteau pune în pericol viața pasagerilor în caz de accident. Secretul parbrizului rezistent la șoc a fost descoperit de un chimist francez, pe nume Edouard Benedictus care a scăpat un balon de sticlă care conținea colodiu – o soluție folosită pe atunci în developarea fotografiilor. Balonul de sticlă nu s-a spart, doar s-a crăpat păstrându-și forma inițială. Deși acest lucru a fost descoperit la începutul secolului 20, inovația a fost folosită mai târziu, la începutul anilor 1920 la fabricarea parbrizelor mai sigure, aplicând un film între două geamuri.

3. Ștergătoarele de parbriz au fost inventate la începutul anilor 1900

Mai exact în anul 1903 de o femeie pe nume Mary Anderson. Ea se afla în New York și era iarnă. Ideea unui ștergător de parbriz automatizat i-a venit de la faptul că în timp ce doamna Anderson circula cu tramvaiul, ea a observat că zăpada nu poate fi curățată de pe geamul vatmanului. Ea a fost cea care a aplicat pentru un brevet pentru un ștergător de parbriz automatizat. Solicitarea i-a fost acceptată și astfel a fost realizată prima versiune de ștergător de parbriz. Din 1903 mașinile aveau încă un element care sporea siguranța pasagerilor pe drum.

Mary Anderson a fost de asemenea viticultor, proprietar de fermă (ranch) și dezvoltator imobiliar.

4. În Statele Unite ale Americii sunt schimbate anual în medie 13-14 milioane de parbrize.
5. Schimbările extreme de temperatură – inamic pentru integritatea parbrizului

V-am mai zis aici pe blog de aceea o spunem mai ales pentru noii cititori ai blogului: dacă aveți un parbriz înghețat nu turnați pe acesta apă fierbinte și invers, pe timp de vară la temperaturi extrem de mari, nu turnați apă rece peste parbriz – în ambele cazuri parbrizul va fi compromis.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu
× Disponibil între 08:00 și 17:00 Disponibil începând de DuminicăLuniMarțiMiercuriJoiVineriSâmbătă