Dacă citiți blogul nostru, știți că ne place să vorbim despre inovațiile prezentului în domeniul automotiv, invenții care poate nu demult încă erau considerate futuristice. Se anunță vremuri noi în producția de automobile, dovadă fiind existența pe piață a tot mai multor mașinii cu propulsie hibridă-electrică.
Acum câteva săptămâni am avut și noi ocazia de a testa o mașină simpatică și prietenoasă…cu natura. Este vorba de BMW i3, frătiorul mai mic al i8, hibridul super sport al celor de la BMW. Trebuie să precizăm că am fost foarte nerăbdători și entuziasmați de această posibilitate și nu am fost dezamăgiți nicicum.
La exterior, mașina are un design simpatic, un design mai aparte pentru modelele i, cu accente de culoare bleu. Este o mașină de dimensiuni mici, dar în ea încap și cinci persoane (a fost testat!), deși este ideal pentru 4 pasageri.
Interiorul este minimalist, cu elemente și materiale de calitate. Spațiu este destul, iar la capitolul spațiu de depozitare, stă destul de bine pentru o mașină mică. Motivul este simplu, în față nu este motor, deci se dublează spațiul destinat bagajelor. Lipsa rezervorului și a tunelui central (schimbător de viteză, frână de mână) conferă mai mult spațiu și comfort pasagerilor. Bateriile sunt poziționate sub pasageri, baterii care îți oferă o autonomie de aproximativ 120 de kilometri. Este o mașină creată exclusiv pentru transportul în orașe, accentul fiind pus pe emisiile zero, sustenabilitate și un cost redus al mobilității. Apropo de cost – ni s-a spus că la 100 de kilometri mașina consumă energie de aproximativ 5 lei. Incredibil, dat fiind că prețul unui litru de combustibil fosil depășește suma de 6 lei. Bine bine, dar încărcarea bateriilor durează o veșnicie – ați zice. Ei bine, bateriile mașinii se încarcă în aproximativ 3 ore. Bateriile se încarcă și în mers: atunci când nu se accelerează, folosindu-se de energia cinetică.
Mașina este foarte ușoară pentru că este construit din fibră de carbon (de aici și prețul un pic mai ridicat). S-a pus accent pe aerodinamică pentru o fricțiune cât mai redusă (de exemplu ușile ”suicide” care se deschid invers) și roțile mai mari.
Să stai într-o asemenea mașină este ca și cum ai fi într-un joc. Consolele electrice îți oferă informații diverse despre mașină, autonomie, iar în modelele viitoare conducătorul va putea accesa informații și despre baterie. Pornirea se face ca la mașinile cu viteză automată. Când stă, mașina este în ”Parking mode”, pentru a o pune în mișcare este necesară să o punem în ”Drive mode”. Zgomot zero, accelerație de la 0 la 100 în 6.5 secunde (după datele oficiale). Sună bine, nu? Dar atenție cu accelerația, cu cât acceleri mai mult, cu atât scade autnomia mașinii, vizibil pe consola din fața șoferului.
Prețul este destul de ridicat (încă), între 25.000 și 35.000 de €, dar peste cinci ani prețul va fi mult mai mic. Materialele sunt din ce în ce mai accesibile, tehnologia este și ea accesibilă și produsă în masă. Avem nevoie doar de stații de alimentare J !
O mașină de oraș dezirabilă zicem noi. În plus, a câștigat acum două zile Mașina Verde a anului. Bravo! Viitorul arată bine!