Da, a venit vara! Acest anotimp poate fi o ocazie excelentă pentru o tură prin țară alături de familie sau prieteni. Este timpul unor mici escapade la munte sau la mare, poate în străinătate sau la festivaluri. Indiferent de destinație, vara și mai ales căldura poate fi periculoasă atunci când vrem să pornim la drum. Și tu te pregătești de vacanță? Ia în considerare următoarele sfaturi înainte de a pleca la drum (cu privire la parbriz).
1. Fii atent să ai întotdeauna lichid de parbriz în rezervor. Te ajută să ai parbrizul curat, deci o vizibilitate mare indiferent de cantitatea de praf care se poate depune pe geamul auto. Și să nu uităm de gâze și insecte, de care v-am mai zis și într-o postare anterioară.
2. Dacă ai parbrizul avariat, atunci trebuie să ai o atenție sporită la drum. Ai grijă mai ales la pietricele și la gropile de pe drum. Dacă intri din greșeală într-o groapă și ai parbrizul avariat, crăpătura sau ciobitura se poate extinde și parbrizul poate fi compromis de tot.
3. Dacă ai parbrizul avariat du-te la un centru de parbrize înainte să pornești la drum. Ciobiturile sunt enervante, indiferent dacă este vară sau iarnă. Însă pentru o companie de parbrize respectabilă nu este același lucru. Anotimpul și condițiile meteo contează foarte mult la reparațiile de parbrize.
Căldura pe timp de vară joacă un rol major în abordarea unei avarii la parbriz. De ce? Pentru că vremea caniculară și parbrizele nu se pupă. Mai ales dacă este o diferență de temperatură. Pe când afară pot fi și 35 de grade Celsius, în mașină este mai răcoare, mai ales dacă este pornit și aerul condiționat. O parte a geamului este bombardat de căldura soarelui iar cealaltă parte este suflat de aer rece. Asta este cel mai important lucru de luat în considerare de cei de la service.
Acest aspect pe timp de vară este foarte important, deoarece dacă nu este luat în considerare, poate avea efecte negative asupra integrității parbrizului (și atunci parbrizul trebuie schimbat eventual).
Iată ce trebuie să facă cei de la service atunci când repară o ciobitură sau crăpătură, pe timp de vară:
– să verifice cu mâna temperatura parbrizului – adică efectiv să pună mâna pe geam. Dacă parbrizul este prea fierbinte, nu se recomandă reparația parbrizului…încă!
– dacă parbrizul este prea fierbinte, trebuie să treacă un timp până când acesta va fi la o temperatură optimă. Nu este recomandat să se toarne apă rece. Fie se lasă un timp sau se dă drumul la ventilația de la picioare pentru a răcori gradual geamul auto. Asta trebuie să facă un expert în reparația parbrizelor! Dacă nu o face, nu îți repari parbrizul la locul potrivit.
– rășina care se folosește pentru redarea vizibilității și integrității parbrizului nu poate fi rece. Acesta trebuie încălzit pe timp de vară. În mod ideal, nu poate fi o diferență mai mare de 10° C între temperatura rășinii și cea a parbrizului.
Am spus-o și o mai spunem încă o dată: este foarte important unde vă schimbați sau reparați parbrizul. Prețul nu este singurul lucru hotărâtor și cu siguranță nu este primul lucru de luat în considerare. Este nevoie de profesionalism, cunoștințe și materiale de calitate. Alege servicii de calitate, chiar dacă te va costa puțin mai mult. Vara este anotimpul preferat de cei mai mulți. Aceste sfaturi pe care v-am dat sunt utile pentru siguranța ta și a celor din jur atunci când mergeți cu vacanța undeva, oriunde, cu mașina. Alege să fii în siguranță.