Tu stii care sunt diferitele tipuri de geam auto si importanta acestora?

folder_openInformații parbrize

Tot ce trebuie sa stii despre diferitele tipuri de geam auto

La ce sunt de folos diferitele tipuri de geam auto si de ce sunt importante?

Automobilul a evoluat foarte mult de cand acesta a fost inventat. O parte importanta al acestei evolutii este reprezentat de modificarile si imbunatatirile aduse pe partea de siguranta. La fel de mult au evoluat si geamurile auto, astazi un element important de siguranta. Daca la inceputul istoriei automobilelor, undeva pe la sfarsitul anilor 1800, geamul auto a lipsit cu desavarsire, primul parbriz a fost inventat in 1904. Primele parbrize si geamuri auto, care erau montate doar ca element de protectie si nu de siguranta, fiind fabricate din sticla care se spargea destul de usor la impact. Urmatoarea evolutie majora a fost fabricarea geamului auto din sticla temperata. Astazi, geamurile auto au evoluat si reprezinta atat un element de protectie cat si de siguranta, fiind fabricate din sticla laminata multi-stratificata. Dar sa trecem mai departe la subiectul principal. Iata care sunt tipurile de geam auto cele mai des folosite la fabricarea autoturismelor si care sunt motivele pentru care acestea sa fie in conditii bune, fara avarii.

1. Parbrizul

Parbrizul, adica geamul auto frontal, este o parte foarte importanta a masinii. Acesta este fabricata din sticla laminata si asigura protectia pasagerilor. In cazul unui accident parbrizul sustine 45% din integritatea structurală a vehiculului iar intr-o răsturnare aproximativ 60%. De aceea este cel mai important sa aveti un parbriz fara avarii, pentru a diminua riscurile in cazul unui eveniment nefericit. In plus, un parbriz avariat poate afecta modul in care se deschid airbag-urile in urma unei coliziuni. In mod normal, airbagul loveste parbrizul inainte ca acesta sa ofere o amortizare utila. In cazul in care parbrizul este deteriorat, forta airbag-ului poate sparge sau impinge afara parbrizul, iar pasagerii pot fi aruncati prin parbriz.

2. Luneta

La fel ca unele geamuri lateral, luneta este fabricata din sticla temperata, care este mai rezistenta decat majoritatea altor sticle, dar mai putin rezistenta decat geamul laminat. Ceea ce inseamna ca luneta nu ofera integritate structurala autovehiculelor. Totusi, in urma unui impact, sticla este realizata in asa fel incat acesta sa se sparga in bucatele foarte mici, pentru a nu provoca rani grave pasagerilor. Luneta ofera vizibilitate in primul rand. Cele mai multe lunate sunt incalzite si au si stergatoare montate. Lunetele sunt fabricate in multiple forme si dimensiuni, in functie de design-ul, tipul si modelul auto.

3. Geamul lateral

Geamul lateral poate fi fabricat din sticla temperate sau sticla laminate, pentru a oferi mai multa siguranta. Evident, geamurile laterale realizate din sticla multi-stratificata laminate sunt mai greu de spart in cazul unei urgente, cum ar fi scufundarea unui automobil. Rolul principal al geamurilor laterale este de a oferi protectie de elementele din exterior si de a oferi vizibilitate. In cazul in care geamul auto lateral este avariat, mai ales cele din fata, pot afecta serios vizibilitatea soferului si evident, siguranta pasagerilor.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu
× Disponibil între 08:00 și 17:00 Disponibil începând de DuminicăLuniMarțiMiercuriJoiVineriSâmbătă