Viitorul se vede bine.

folder_openNoutăți

Suntem întotdeauna curioși la noile tehnologii care au legătură cu lumea parbrizelor. Până acum, v-am prezentat pe blogul nostru parbrize cu heads up display, geamuri laterale cu touchscreen sau gadgeturi printre care autocolantul activat prin sunet care se lipește de geamul auto.

Iată un nou concept, dezvoltat de o echipă de studenți de la Universitatea din Porto: ecran LCD transparent, construit în parbriz. De ce un ecran LCD este prima întrebarea care probabil v-a venit în minte. Motivul: o mașină vrea să depășească un vehicul de dimensiuni mari, un autobuz de exemplu, cum veți vedea și în imaginea de mai jos. Depășirea unui astfel de vehicul poate fi riscant pe un drum cu două benzi de circulație din cauza vizibilității reduse. Tocmai de aceea, acest ecran ar transmite imagini de la camera montată pe parbrizul vehiculului din față, în acest caz al autocarului.

Să o luăm de la capăt. Ideea celor de la Universitatea din Porto este de a monta camere pe parbrizele vehiculelor mai mari. Astfel, aceste camere vor putea transmite prin semnal wireless imagini video direct pe LCD-ul construit în parbrizul autoturismului. Imaginile video se afișează în așa fel încât se aliniează pe spatele autovehiculului de dimensiuni mai mari (evident) neafectând vizibilitatea șoferului. Șoferul din spate poate vedea astfel dacă vine ceva din față și poate depăși în condiții de siguranță.

Dar! Sistemul nu este perfecționat încă, deoarece există o întărziere de 200 de milisecunde în transmisia video, care la un vehicul care vine din sensul opus și se deplasează cu 90 de kilometri pe oră, poate parcurge în acest timp 10 metri. Primul pas însă este făcut, un pas important zicem noi pentru îmbunătățirea siguranței pe drumuri.

Iată și materialul realizat de cei de la Universitatea din Porto cu conceptul lor:

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu
× Disponibil între 08:00 și 17:00 Disponibil începând de DuminicăLuniMarțiMiercuriJoiVineriSâmbătă